31. aug, 2019

Hvem og hva?

Jeg har sett frem til å lage denne bloggen en stund, rett og slett fordi det er for mange mysterier der ute, og det er for mange som ikke ser dem, eller bryr seg om dem. Spesielt denne, som på engelsk gjerne kalles Mandela-Effekten. Dårlig navn selvsagt, men det har noe å gjøre med at en viss Fiona Broome merket seg ved en anledning at det var mange som husket at Nelson Mandela døde sent på åttitallet, eller tidlig nittitall. Falske minner tenker du kanskje, men det går litt dypere enn som så. 

Mitt første møte med denne effekten var via en video på YouTube, der det ble vist en sekvens fra James Bond-filmen Moonraker, og skurken selv, Jaws, eller Haikjeften som han ble kalt på norsk. I denne filmen treffer Jaws en vakker pike ved navn Dolly, og de blir straks forelsket. Hvorfor? Fordi de begge hadde tanntrøbbel, for å si det mildt. Han med stålkjeft, og hun med en god gammeldags tannregulerig. Det husker vi alle, ikke sant? 

Vel, her kommer det mystiske. Hvis du ser filmen i dag, uansett om det er via en gammel VHS eller en ny Blu-ray, så vil du fort finne ut at hun aldri hadde noen tannregulering; tvert i mot. Hun har den flotteste perlerad, men blir likevel forelsket i vår mann med ståltennene. Rart, ikke sant? Hele poenget med akkurat den scenen er nå borte, som en kompis fortale meg lettere sjokkert da jeg fortalte ham dette. Så hva i all verden har skjedd? 

Det er dette og mange andre rariteter jeg kommer til å vie denne siden til, og siden jeg er norsk har jeg selvsagt også en helt spesiell norsk utgave av dette fascinerende fenomenet å by på. Følg gjerne med!

Jeg nevnte dette med norske fenomener, og det er her det begynner å bli interessant, fordi det er ikke så mange som har nevnt akkurat det. 

Jeg har gjort en del undersøkelser rundt dette, og faktum er at det har skjedd mye i Norge også, noe jeg skal bevise fremover. Faktum er at det har skjedd mer her enn noe annet sted faktisk, og da snakker jeg om selve språket vårt.

Det er forandret, og det har skjedd uten at noen har merket det. Personlig må jeg innrømme at selv om det var dette fenomenet som fikk meg til å våkne, så har jeg lagt merke til et par ting, men ikke brydd meg særlig om det. Jeg trakk på skuldrene som alle andre, gikk videre, og tenkte stort sett ikke mer på det. Stort sett.

For jeg syntes det var merkelig at for noen år siden var det plutselig ikke bruk for apostrof lenger, men den hadde vi da alltid brukt, eller hva? Jeg kom til å kikke på et par velkjente steder, som for eksempel Per’s Hotell, og fant plutselig ut at nå het det Pers, akkurat som i ny pers, eller personlig rekord, ikke sant? Det viser seg altså at det alltid har vært slik, men kom igjen, de fleste av oss vet at det ikke er sant. Jeg har spurt flere godt voksne personer, og de er enige med meg. Selv om også de bare trakk på skuldrene og ble glassaktige i øynene noen sekunder senere.

Samma det vel, hvor viktig er det? Bare sprøyt, det er Skal Vi Danse på TV.

Vel, for noen av oss er omgivelsene våre viktige. Visste du at det er hundrevis, om ikke tusenvis av firmaer som fremdeles har apostrof i navnet? Det har jo aldri vært slik, så hvorfor er det likevel slik? Her er et utdrag av en artikkel om akkurat det, selv om det ikke akkurat gir oss noe svar: 

Her er et lite utdrag:

I firmanavn ser vi svært ofte  denne genitivsapostrofen påhengt, og det virker som om særlig frisører har en forkjærlighet for den. På en og samme side i katalogen Gule sider  finner vi:

Britt's Frisørsalong, Guttorm's Herrefrisør. Lillian's frisørsalong, Stina's Frisørverden, Milla's Hårhjørne, Wenche's Hårpleie, Hege's Salong, Lill Marthe's Frisørsalong og Hilde's Frisørstudio.

Så er alle disse firmaene idioter, eller har vi levd i enn annen tidslinje en gang, og bytter vi hele tiden? 

Hva med et av de mest kjente, nemlig Petterøe's Tobakk? Du får rød strek under firmanavnet når du skriver det i Word, men slik skrives det uansett. 

Nyeste kommentarer

21.06 | 16:23

Jeg får så sjelden kommentarer at jeg la den inn på feil sted. Men takk for svar Roy, og ja, noe er ikke helt på stell i denne realiteten.

21.06 | 16:22

Takk for svar, og du er ikke alene om å huske dette produktet. Vi likte også denne gryteretten pga ananasen i den. Merkelig, ikke sant?
Noe i denne realiteten er ikke som det skal være.

21.06 | 14:19

Jeg "husker" da også Hawaiigryte. Og så var det ananas i den, noe som gjorde at det var en favoritt hos meg, siden jeg er av de gærningene som har ananas på pizza. Dermed pizza.

02.06 | 16:00

Hei, og takk for svar. Samme her, men nå har den altså aldri eksistert! Nok til å bli gal av egentlig.

Del denne siden