En apostrof-feil jeg fant ved min egen dør. Det tar liksom aldri slutt.

En apostrof-feil jeg fant ved min egen dør. Det tar liksom aldri slutt.

God, gammel apostrof.

God, gammel apostrof.

Apostrof bruk??

Jeg synes denne er rar, for det heter da virkelig apostrofbruk? Hva i all verden er apostrof bruk? Og hvorfor er det plutselig feil å skrive apostrof? Apostrofe godtas, hvilket er et sjeldent begrep brukt i litteraturen, der forfatteren vender seg vekk fra sine lesere. Veldig vanlig. Dessuten er det stort sett min egen side som kommer opp når jeg googler dette, så jeg må jo ha gjort noe riktig.

 https://www.google.no/search?sxsrf=ACYBGNTthBdyB0-Vb3JUAlurz9hpcivxtQ:1581447468018&q=apostrofbruk+i+aviser&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjsqb_0lsrnAhWjlosKHYp3DQQQ7Al6BAgKEBk&cshid=1581447598245743&biw=1536&bih=751

Mer antikk apostrofbruk.

Her er nok et eksempel på antikk apostrofbruk, denne gangen fra firmaet Jacobs. Eller Jacob's om du vil. Jeg tok kontakt med dem via Facebook, og her er samtalen: 

"Hei, jeg bare lurte på hvorfor dere har apostrof etter b, siden det aldri har blitt brukt i Norge? Og hvorfor enkelte produkter ikke har det?" 

"Som du kanskje vet startet Jacob's som en familiebedrift for nesten 100 år siden. Og når det gjelder den apostorfen etter b i Jacob's er en sjarmerende skrivefeil som har fulgt virksomheten fra den ble etablert og det første skiltet produsert i begynnelsen av 1930-tallet. Da produktserien Jacobs Utvalgte ble lansert i 2009 som en premium egen merkevareserie fra NorgesGruppen, var det ikke naturlig å ta med den gamle skrivefeilen."

Nok en "skrivefeil" altså, denne gangen sjarmerende. Den føyer seg inn i rekken av tusenvis av andre, og vi tror ikke lenger på at dette bare var skrivefeil, gjør vi? Den kvoten er for lengst oppbrukt, og det er på tide å se sannheten i øynene, at fortiden har forandret seg, nok en gang. Ja, vi brukte faktisk apostrof i en annen tidslinje.

Til og med i 2020 er det mange firmaer som husker den gamle tiden, da dette var helt riktig: 

Tilbake til apostrofen.

Bare en liten oppdatering her, for jeg kom i dag i samtale med en venninne som er lærer, og jeg fortalte henne om dette mysteriet med apostrof i det norske språk. Hun ønsket å være anonym, men dette er hva hun sa:

"Og ja! Jeg skjønner den apostrofgreia di. Vi brukte jo det før i tida.  Husker ikke akkurat regelen, men vet når det er naturlig for meg å bruke den, men som nå ikke er rett."

Så der har du det, til og med en godt utdannet lærerinne husker at vi brukte den før. Case closed.

https://www.dagbladet.no/nyheter/store-skader-pa-fleischers-hotel-pa-voss/66522725

I min evige søken etter apostrofen, og at jeg vet at vi brukte den inntil ganske nylig, kom jeg over et innlegg på VG. Fjorten år gammelt faktisk, og selv om jeg spurte regner jeg ikke med å få noe svar. Her er det som stod der:

Det er faktisk lov å skrive "Möller's Tran". Det var riktig skrivemåte den gang produktet ble lansert i 1854.

Så vi hadde altså apostrof likevel? Når forsvant den? Og hvorfor får jeg plutselig rød strek under apostrof, og forslaget til det korrekte er apostrofe? Noe er galt her. Noe er veldig galt.

Jeg måtte bare legge inn denne i kveld, siden den plutselig dukket opp. Akkurat det fenomenet er også kjent når man gjør research i dette området; det kommer frem ting som ikke var der sist du søkte. Det er nesten som om noen skjuler ting, for så å vise dem til slutt likevel. Hvorfor og hvordan? Jeg aner ikke. Men denne artikkelen er jo litt morsom, siden den beviser at til og med våre folkevalgte husker (og innerst inne vet) at apostrofen var en viktig del av språket vårt. Påstanden om at vi blir mer og mer påvirket av det engelske språk holder ikke vann dessverre, for det var på femti- og sekstitallet vi fant mest av disse «feilene». Den fortsetter likevel den dag i dag, for folk er ikke dumme, de bare husker ting som var reelle en gang. Før noen tok det vekk fra oss.

Tror ikke også du at Raymond innerst inne visste at det var Oslo's? Og ikke Oslos? Sistnevnte ser rart ut, ikke sant?

Har du hørt om denne betegnelsen før? Ikke jeg heller, men det er særdeles interessant!

Apostrofitis

Apostrofitis kalles tendensen til å forsyne især navn med apostrof + s i genitiv: Ingvild’s Salong, Kai’s Rengjøringsbyrå, der det burde stått Ingvilds og Kais. Apostrofitt brer om seg og finnes i mange språk, den norske varianten har spøkefullt fått diagnosebetegnelsen apostrophitis furiosa norvegica (11).

På norsk lages genitiv ved å føye til en s. Vi bruker ikke apostrof, s-en henges rett på ordet (Pers bil). Men det går ikke når ordene ender på -s, -x og -z. Da setter vi inn en apostrof i stedet for genitivs-s: Mons’ bil, Vesaas’ dikt, Marx’ skrifter (12, 13). Her fungerer apostrofen egentlig som et utelatelsestegn, fordi disse konsonantene ikke kan følges av en genitivs-s. Apostrofen markerer genitivsformen. Sånn sett er det unntaket som bekrefter regelen: På norsk brukes apostrof bare unntaksvis ved genitiv – som i Homans’ tegn og Simmonds’ syndrom.

Inviklet/Innviklet

I dag skulle jeg bare skrive en kommentar til et eller annet, og skulle si at dette var da svært så inviklet. Da dukket denne berømte røde streken opp selvsagt, for det heter jo innviklet må du skjønne! Ja vel ja, da har enten jeg skrevet feil i alle år uten å ha fått rød strek, eller så har det plutselig kommet skifte. Dette måtte jo etterforskes, og til min store forundring (egentlig ikke) var jeg ikke alene om denne feilskrivingen. Tusenvis av artikler dukket opp, i alt fra ordbøker til firmaer, gamle som nye, så har vi å gjøre med noe ganske så merkelig her? Jeg legger ved noen eksempler, men tro meg, det finnes atskillig flere. Hva tror du?

Bjørnstjerne Bjørnson skrev «inviklet», men jeg finner ikke noe som tilsier at det har forekommet noen endring siden den gang. Si gjerne fra om du vet noe annet.

Det samme gjorde Stein Riverton:

Også Willy B.

Denne er sakset fra pensum i et eller annet fag, og burde selvsagt vært korrekt skrevet:

«Levi-Strauss har en litt inviklet måte å skrive på, så her er det lurt å ikke henge seg for mye opp i detaljene.»

Fra en lærebok:

«Nitrogenet går i et stort og inviklet kretsløp i naturen, omtrent som figuren viser.»

Nyeste kommentarer

21.06 | 16:23

Jeg får så sjelden kommentarer at jeg la den inn på feil sted. Men takk for svar Roy, og ja, noe er ikke helt på stell i denne realiteten.

21.06 | 16:22

Takk for svar, og du er ikke alene om å huske dette produktet. Vi likte også denne gryteretten pga ananasen i den. Merkelig, ikke sant?
Noe i denne realiteten er ikke som det skal være.

21.06 | 14:19

Jeg "husker" da også Hawaiigryte. Og så var det ananas i den, noe som gjorde at det var en favoritt hos meg, siden jeg er av de gærningene som har ananas på pizza. Dermed pizza.

02.06 | 16:00

Hei, og takk for svar. Samme her, men nå har den altså aldri eksistert! Nok til å bli gal av egentlig.

Del denne siden