6. sep, 2019

Apostrofen

Vi fortsetter med norske apostrofer, og det viser seg at det ikke bare er frisører og andre firmaer som liker å bruke denne finurligheten i det norske språket. Ta for eksempel Agnar Mykle. Ja, den velkjente forfatteren. I bøkene om Ask Burlefot - altså Lasso Rundt Fru Luna og  Sangen Om Den Røde Rubin, henholdsvis fra 1954 og 1956 - bruker forfatteren konsekvent apostrof. Var det fordi det var slik det faktisk var i den tidslinjen? Hvilken annen grunn kunne det ha vært? På Wikipedia står det å lese:

Forfatteren Agnar Mykle valgte i bøkene sine om Ask Burlefot å bruke apostrof for å indikere eiendomsforhold, på samme måte som dette blir gjort på engelsk. Det er uklart hva grunnen til dette var.

Jeg fortsetter med dette særdeles interessante norske mysteriet, og fant i dag en artikkel fra Dagbladet der flere husker at det var riktig med apostrof etter firmanavnet. Fascinerende lesning, selv om man altså blir kalt dustete! 

-  Skrivefeil?! Skal det ikke være apostrof etter navnet mitt? Ja, ja, så dum er jeg, sier Anne-Karin.

https://www.dagbladet.no/kultur/apostrofkluss/66135337

"Bruk av apostrof ved genitiv er forskjellig på norsk og engelsk. Det er dessverre en utbredt feil å bruk genitiv-apostrof og bokstaven «s». Både i firmanavn, skilt og i tekst ser vi slike feil. Selv om navnet er engelsk skal det i norske setninger håndteres etter norsk grammatikk. Feil bruk gir et uprofesjonelt inntrykk, ikke et strøk av engelsk eleganse eller amerikansk tøffhet. Synd for mange av dem som har investert i dyre skilt og bilreklamer…"

Mitt spørsmål til alt dette blir som følger: Hvorfor i all verden er det så mye av dette? Det ser jo ikke til å ta slutt med det første. Mitt svar er at i en eller annen tidslinje, for ca. ti år siden var dette helt korrekt. Ikke engang Brønnøysundregisteret reager med et øyelokk en gang, og der burde det vel være nok av språkkyndige personer som hadde både vett og plikt til å si fra? Men nei da. 

Jeg vet at jeg for mange fremstår som ravende gal når jeg kommer med slike påstander, men det får heller være. Jeg vet hva jeg husker, og ingen bør tvile på sin egen hukommelse.

Laila U.

Et villnis av apostrofer.

Jeg skulle ønske det ble slutt på skilt som "Mona's salong", "Lise's kafé" og lignende. Man bruker ikke apostrof på den måten på norsk! 

Nyeste kommentarer

21.06 | 16:23

Jeg får så sjelden kommentarer at jeg la den inn på feil sted. Men takk for svar Roy, og ja, noe er ikke helt på stell i denne realiteten.

21.06 | 16:22

Takk for svar, og du er ikke alene om å huske dette produktet. Vi likte også denne gryteretten pga ananasen i den. Merkelig, ikke sant?
Noe i denne realiteten er ikke som det skal være.

21.06 | 14:19

Jeg "husker" da også Hawaiigryte. Og så var det ananas i den, noe som gjorde at det var en favoritt hos meg, siden jeg er av de gærningene som har ananas på pizza. Dermed pizza.

02.06 | 16:00

Hei, og takk for svar. Samme her, men nå har den altså aldri eksistert! Nok til å bli gal av egentlig.

Del denne siden