7. sep, 2019

Tegn som er merkelige.

Tilbake til norske fenomener, og det er tider da jeg blir helt satt ut, fordi ting jeg har skrevet i alle år har plutselig aldri vært slik. La oss for eksempel ta forkortelsen for årstall, og jeg regner med at alle har skrevet ’89 mange ganger, ikke sant? I stedet for 1989, som en grei forkortelse. Vel, det har aldri vært slik, det har kun vært 89, som et slags bingonummer, eller nummeret på en fotballdrakt. Hva i all verden er det som skjer? Dette er en av de situasjonene som gjør meg nærmest gal, vi har da alle skrevet det slik?

Galskapen fortsetter, og vi er tilbake til apostrofen. I og med at den aldri har eksistert som den gjør på engelsk i denne tidslinjen, så har flere og flere begynt å bruke «sin» og «sine» i stedet. Hvorfor? Fordi man er forvirret over apostrofen som forsvant selvsagt, og hjernen søker derfor andre muligheter. Et eller annet sted ligger det nemlig bevisst at det var slik før, men ingen tenker videre, undres, lurer på hvorfor, fordi det er så langt unna det vanlige menneskets tankegang. 

"I de senere årene har genitivsformen også begynt å feste seg til dialektene på østlandet, og man ser stadig oftere garpegenitiv i bokmål. Mange lingvister og språkentusiaster misliker garpegenitiv. Per Egil Hegge, språkkommentator i Aftenposten, har beskrevet denne gentivsformen som barnespråk og misliker bruken av det i skriftspråk."

Her er jeg helt enig med Hegge, for det å skrive Per sin bil er ikke helt ideelt. Likevel, når apostrofen forsvant i en annen tidslinje, så ble dette tvunget frem. Man ser altså stadig oftere at garpegenitiv brukes. Burde det ikke heller vært motsatt?

I norsk brukes i utgangspunktet ikke apostrof ved genitiv:

  • Kåres krøller (Kåre’s krøller er feil)
  • Elton Johns konserter, husets farge, Amazons kundeservice, Hitchcocks filmer, Bushs taler, Disneys filmer, politimannens kølle

Bruk av apostrof i slike eksempler skyldes antakeligvis påvirkning fra engelsk.

Bare for å banke det inn, nok en gang påstås det at det er påvirkning fra engelsk. Vel, Petterøe's Tobakksfabrikk ble grunnlagt i år 1900, så den teorien faller på stengrunn ganske fort. Det var ikke så veldig mye innvirkning fra det engelske språket på den tiden. Likevel har altså firmaet denne merkelige merkevaren, der apostrofen har overlevd.

Nyeste kommentarer

21.06 | 16:23

Jeg får så sjelden kommentarer at jeg la den inn på feil sted. Men takk for svar Roy, og ja, noe er ikke helt på stell i denne realiteten.

21.06 | 16:22

Takk for svar, og du er ikke alene om å huske dette produktet. Vi likte også denne gryteretten pga ananasen i den. Merkelig, ikke sant?
Noe i denne realiteten er ikke som det skal være.

21.06 | 14:19

Jeg "husker" da også Hawaiigryte. Og så var det ananas i den, noe som gjorde at det var en favoritt hos meg, siden jeg er av de gærningene som har ananas på pizza. Dermed pizza.

02.06 | 16:00

Hei, og takk for svar. Samme her, men nå har den altså aldri eksistert! Nok til å bli gal av egentlig.

Del denne siden