20. feb, 2020

Betong/Beton

Beton/Betongmast

Denne har jeg hatt i bakspeilet en god stund faktisk, lenge før jeg hørte om Mandela-Effekten. Nei, jeg er ikke videre bevandret i byggindustrien, men jeg følger da med og har to øyne jeg også. Så når firmaet Betongmast AS plutselig ble til Betonmast, begynte jeg å lure. Ja, ja, sikkert jeg som husker feil, og den vanlige greia der. Så tenkte jeg ikke så mye mer på det. Helt til i dag. På en busstur i et grått og trist februarvær fikk jeg øye på et skilt der det stod akkurat Betonmast, og jeg måtte selvsagt sjekke. Og mye rart jeg fant, som det heter i eventyrene. Bare se selv:

Dette er selve rosinen i pølsa, for ikke en gang firmaet selv vet hva de heter:

«Da var han allerede veteran i bransjen, etter 15 år i AS Betongmast som hadde hatt entreprisen på en rekke av linjene i regionen.

- I Betongmast arbeidet vi bare akkord, i NSK var det timelønn og mer ordna forhold.»

(Sakset fra nord-salten.no)

Scroll helt ned i denne linken fra 1977, og du vet hva du kommer til å se. I et rettsdokument til og med. Sikkert bare en skrivefeil, eller hva?

Alt annet i dette dokumentet er korrekt bortsett fra …

Samme her, fra ett beton(g) firma til et annet.

Her er denne tidslinjens forklaring på navnet:

«Nysgjerrig på den virkelig gamle historien til Betonmast? Og lurer på det med den manglende G-en?

«….. Ja, som i Betongmast, bare uten G. Betonmast. Betoooonmast. Fikk du med deg det? Betonmast….Uten G….» En hverdagssituasjon. Du skal oppgi firmanavnet, Betonmast, men uten G. Men mottageren skjønner det fremdeles ikke. Hvorfor er det slik? Hvor ble det av G-en? Her er den korte historien om Betonmast.

I år 1923 støpte seriegründeren Aamund K. Bu en flaggstang i betong hjemme på tunet sitt i Bu. Han patenterte metoden, og etablerte et selskap som skulle bygge høyspentmaster i betong. Han kalte selskapet Betonmast. Et navn satt sammen av beton, etter datidens danskinspirerte skrivemåte for betong, og mast etter den tiltenkte funksjonen.

Altså, Betonmast; et selskap som satte opp master i beton. Ikke noe jåleri. Og omtrent i samme tradisjon som de som i 1936 kalte firmaet sitt for Veidekke. Ikke mye jåleri der heller.»

Enkelt og greit, det må alltid en forklaring til når det skjer en oppdatering. Men hva med alle som likevel husker den ekstra G-en, som jeg har vist flere av ovenfor. Ja, de har nok bare dårlig hukommelse dessverre.

Nyeste kommentarer

21.06 | 16:23

Jeg får så sjelden kommentarer at jeg la den inn på feil sted. Men takk for svar Roy, og ja, noe er ikke helt på stell i denne realiteten.

21.06 | 16:22

Takk for svar, og du er ikke alene om å huske dette produktet. Vi likte også denne gryteretten pga ananasen i den. Merkelig, ikke sant?
Noe i denne realiteten er ikke som det skal være.

21.06 | 14:19

Jeg "husker" da også Hawaiigryte. Og så var det ananas i den, noe som gjorde at det var en favoritt hos meg, siden jeg er av de gærningene som har ananas på pizza. Dermed pizza.

02.06 | 16:00

Hei, og takk for svar. Samme her, men nå har den altså aldri eksistert! Nok til å bli gal av egentlig.

Del denne siden