Katedraler som kom fra intet.

Umulig arkitektur.

Dette er første del i en serie som vil ta for seg hendelser som ikke skjedde for så veldig lenge siden. Faktum er at vi snakker om sent syttenhundretall, tidlig atten. Så hva i all verden var det som skjedde da, vi vet jo om alt som har skjedd i den nyere historie, gjør vi ikke? Vi vet alt fra Jesu fødsel og helt opp til nå, ikke sant?

Det er faktisk ikke helt sant. Historien har blitt lagt ned i et endeløst mørke, som ingen helt skjønner omfanget av. Det finnes teorier om at et helt årtusen har blitt visket vekk, av konger som ikke ville begynne på nytt, og som lot historie være historie. Mange malerier fra hine hårde dager ser ut som om de er signert med for eksempel årstallet 1598, men hvis du studerer tallet litt nærmere, vil du fort finne ut at det faktisk står J598. J for Jesus, årstallet for det det faktisk var. Da snakker vi om dette med tusen år som bare forsvant. Jeg kommer tilbake til det senere.

Jeg tenkte jeg skulle starte med USA. Jeg skjønner jo på en måte at det finnes katedraler så vakre og intrikate at vi ikke en gang er i nærheten av å kunne skape noe sånt i dag her i Europa, men i USA?

Ta for eksempel Salt Lake City, som ble grunnlagt 24 juli, 1847, av en gruppe på 148 mennesker, inkludert barn. I frost og kulde ankom de dette nakne landskapet, i sine kjerrer med hester, og det var så vidt de overlevde. Femti år senere hadde denne gruppen utviklet seg til å bli matematiske genier, arkitekter og byggherrer, for da stod den fantastiske katedralen klar. Vanligvis har man nok med å brødfø seg over en såpass kort periode, men ikke her. I 1909 stod nemlig The Cathedral Of Madeleine klar, og hvilket mesterverk var ikke den! Bare se på bildet ved siden av!

Så … hvordan, hvem, … kunne klare å bygge noe så monumentalt i løpet av så kort tid? Ikke vet jeg, men jeg legger selvsagt ved en link til den offisielle versjonen.

Jeg tenker at du spør deg selv (og meg) at det virker umulig, at menn og kvinner i kulde og snø kunne bygge noe sånn? Eller er du kanskje den som tror på den offisielle forklaringen. For hva ellers kunne ha skjedd, den står jo der den dag i dag, og noen har tydeligvis bygd den? Jovisst, selvsagt har den blitt bygd, men tror du virkelig at noen få fattige mennesker kunne klart noe sånn? Hvorfor er det ingen som bryr seg, eller stiller spørsmål ved hvordan en slik genistrek kunne skje?

Hvis det hadde vært et engangstilfelle, så kanskje. Men bare kanskje. Faktum er at det finnes slike monumentale bygg over hele USA, og forklaringene om hvordan de ble bygd er mildt sagt spinkle. Så hva skjedde egentlig?

Det er det selvsagt ingen som vet, men det finnes teorier. En av dem går ut på at det en gang fantes et verdensomfattende rike kalt Tartaria, som bestod av mennesker med en teknologi og rikdom vi knapt er i stand til å fatte i dag. Det er faktisk ikke så merkelig som det høres ut, for hvis du kikker på eldre kart vil du fort finne ut at dette faktisk var noe som eksisterte. Den offisielle forklaringen er at dette bare var et landområde, mens det i virkeligheten faktisk var et enormt rike, med eget flagg, regjering, keiser, og med forgreninger verden over, USA inkludert. Jeg legger ved en link til en interessant historie om dette her.

Dette er selvsagt en massiv historie, som krever utrolig mye research, så det jeg gjør her er bare å klore litt i overflaten. Det er en fascinerende historie, som virkelig setter fantasien i gang, for tenk om det virkelig var sånn? Og i så tilfelle, hvorfor er det ikke mer kjent, og hvem la et lokk over at denne kulturen en gang eksisterte? Det påstås at man hadde tilgang til fri energi, og at elektrisitet var minst like vanlig den gang som nå.

La oss ta for oss et par ting som sikkert vil få deg til å sperre øynene opp, og samtidig få deg til å kikke litt nærmere på steder du besøker. Vi kan jo starte med slottet i Versaille, et virkelig praktbygg, med plener og vannfontener så langt øyet kan se, og med mest fantastiske ornamenter. Så det kommer kanskje som et sjokk når jeg sier at det ikke fantes toaletter der i starten! Bare se her:

«The only people who had actual toilets were the King, the Queen and the Dauphin and these were not installed until 1768. It seems strange though that iron pipes could be dug to provide water for the fountains in the gardens but not to carry away waste...»

Ja, faktisk. Her hadde vi et slott med fontener av intrikat art, med en utrolig teknologi, og så var det slik at man gjorde fra seg hvor enn det måtte passe, slik at stanken som lå over slottet til enhver tid så å si var uutholdelig. Hvorfor?

En annen ting var dette med varmen. Slottet var umulig å varme opp, for de peisene som fantes var mest som pynt å regne, og tettet seg, og sendte ut så mye røyk at det ble umulig å oppholde seg der. Til og med kongen holdt på å fryse i hjel:

«Louis XV decided to change his bedroom from the grand, airy room of his predecessor to a smaller one which was easier to heat. He had actually in 1758 requested a ceramic stove to be installed in the bedroom of Louis XIV»

Så hvem det enn var som var arkitekten bak slottet, så hadde han altså glemt to viktige ting. Et funksjonelt kloakksystem og muligheten for å varme opp stedet på iskalde vintre. Tror du virkelig at man hadde bygd et så fantastisk slott helt uten å tenke på dette? Selvsagt ikke. Så hva står vi igjen med? Noe helt fantastisk:

Slottet ble bygd av vesener som ikke hadde behov for noen av delene, og som hadde en teknologi vi bare kan drømme om i dag. Disse vesenene forsvant etter hvert (jeg kommer tilbake til årsaken) og vanlige mennesker fant disse bygningene, bestemte seg for å flytte inn, men hadde ikke nubbesjanse til å benytte seg av dem slik meningen var. Ikke bare var de ufunksjonelle, men også upraktiske, ofte med en enorm takhøyde og med utsmykning som ikke stod i stil med det som var mulig på den tiden. Vi blir rett og slett bare sittende og måpe …

Neste episode tar for seg mer av dette, og da ser vi også nærmere på ildsteder, kirkeorgler, og mer teknologi som ikke passet inn.

Vi fortsetter reisen inn i galskapens verden, et sted der det utrolig nok ikke er så mange som tør å tre inn. For de fleste er dette bare noe som «er der», og hvorfor det er slik kan i grunnen være det samme. Ikke her. Her prøver vi å finne ut av ting, og om vi ikke lykkes med det, så har vi i hvert fall sådd en spire, slik at andre kan gruble videre.

Det er litt snodig at alle lurer så fælt på hvordan pyramidene ble bygd, men det er ingen som tenker på hvordan disse massive katedralene og slottene ble til? Det rimer ikke i det hele tatt, at fattige immigranter skulle ha stått bak noe så monumentalt. Det vi står tilbake med da er simpelthen at disse bygningene i USA allerede stod der da immigrantene kom, og at de på en eller annen måte hadde blitt begravd. En eller annen katastrofe hadde skjedd, muligens en blanding av jordskjelv og vulkanaktivitet, og det er jo et faktum at det skjedde slike ting på attenhundretallet. Året uten sommer velkjent, og her er en artikkel angående akkurat det:

Det finnes også artikler om hvordan indianerne i Amerika bodde i flotte hus og palasser, og at de slettes ikke bare var nomader som flyttet rundt etter buffaloene.

Jeg nevnte at vi skulle komme innom dette med kirkeorgler sist, og akkurat det er faktisk et ganske så interessant fenomen. Hvem i all verden bryr seg om akkurat det, de er vel bygd i forbindelse med kirkens tilblivelse, sikkert i tidlig katolsk eller kristen tid, ikke sant? Bare for å ha litt musikk mens presten taler. Tenk hvis det ikke var slik? Tenk hvis det var orglene som var det viktigste, som ble brukt til å helbrede sykdommer, og at det var kirkene som bare ble bygd rundt dem? Dette er meg som tenker høyt, men det er bevist at musikk i forskjellige frekvenser kan ha helende effekter. Hvem vet hva den rasen som stod bak disse byggene hadde i tankene? Her er en video jeg anbefaler:

Her og nå har jeg lyst til å returnere til dette med Versaille, og hvor prangende dette slottet var på den ene siden, og hvor primitivt det var på den andre. Sjekk denne videoen:

Nyeste kommentarer

21.06 | 16:23

Jeg får så sjelden kommentarer at jeg la den inn på feil sted. Men takk for svar Roy, og ja, noe er ikke helt på stell i denne realiteten.

21.06 | 16:22

Takk for svar, og du er ikke alene om å huske dette produktet. Vi likte også denne gryteretten pga ananasen i den. Merkelig, ikke sant?
Noe i denne realiteten er ikke som det skal være.

21.06 | 14:19

Jeg "husker" da også Hawaiigryte. Og så var det ananas i den, noe som gjorde at det var en favoritt hos meg, siden jeg er av de gærningene som har ananas på pizza. Dermed pizza.

02.06 | 16:00

Hei, og takk for svar. Samme her, men nå har den altså aldri eksistert! Nok til å bli gal av egentlig.

Del denne siden